krabpaal kopen tips design krabpaal

Krabpaal kopen? Tips voor het kopen van een krabpaal

De krabpaal is een van de eerste zaken die je koopt als je een kitten neemt. Een krabpaal is belangrijk voor je kat zodat deze met de paal kan spelen en zijn nagels kan krabben. Van nature krabben katten aan boomstammen. Krabben is van nature een actie dat een kat graag doet. Heb je geen krabpaal, dan krabt je kat al snel aan de bank. 

Er zijn veel soorten krabpalen. Zo zijn er hoge krabpalen, krabpalen met sisal, krabpalen met huisjes en met manden. 

In dit artikel lees je waar je moet beginnen.

 

Waarom een krabpaal?

Een kat is dol op krabben en daarom dol op krabpalen. Naast het achterlaten van ontlasting, krabben katten ook om hun territorium af te bakenen. Door te krabben komen er bepaalde stoffen vrij die je kat ruikt. Door te krabben laat de kat zien dat de krabpaal van hem is. Omdat krabpalen vaak ook plekjes hebben om te liggen, voelt je kat zich hier extra veilig. Je kat ruikt zijn eigen geur die hij achter laat met krabben.

 

natuurlijke krabpaal

Als je denkt dat je kat alleen aan de krabpaal krabt, heb je het mis. Naast het krabben zul je merken dat je kat ook erg hoog met zijn nagels in de paal krabt. Dit doet een kat ook om te rekken en strekken. Katten zijn actieve dieren die veel rennen. Daarom is het strekken van spieren ook een belangrijke eigenschap van een krabpaal. 

Welke soort krabpaal?

Zoals eerder aangegeven, krabben katten van nature aan een boom. Hout heeft dus altijd de voorkeur. Een krabpaal van boomstam of een natuurlijke houten krabpaal is daarom het best. In veel stoffen krabpalen zitten polyester garen. Katten krabben hier aan en likken tijdens het wassen vaak hun pootjes af, waardoor ze deze fibers binnen krijgen. 

Er wordt gezegd dat een hoge krabpaal beter is, maar dit is niet bewezen. Het gaat er vooral om dat je kat de mogelijkheid heeft om lekker te krabben. Als je kat niet vaak buiten komt, kan het slim zijn om een krabpaal te nemen waar hij ook nog extra in kan klimmen. 

Het is vaak nuttig, mits je de ruimte hebt om meer dan één krabpaal te hebben. Katten krabben buiten ook aan meerdere boomstammen om hun territorium af te bakenen. Je kunt in dat geval bijvoorbeeld een variatie aan krabpalen nemen. Een grotere en een kleinere. Je hebt ook krabplanken die je op de grond kunt leggen. 

Design krabpalen

Natuurlijk zijn er meerdere krabpalen op de markt van hoge torens tot plaatjes die je aan de muur bevestigd. De meeste krabpalen worden vervaardigd in Azië en zien er eigenlijk niet uit. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds mooiere en duurzamere krabpalen te koop. Kijk daarom ook altijd naar hoe lang een krabpaal mee gaat. Je wilt liever niet om het jaar je krabpaal weer vervangen. Hier zit veel verschil in. Kies voor een krabpaal die lang mee gaat en dus voor een duurzamere oplossing. Of een krabpaal waar je zelf nog het sisal, als die dat heeft, kunt vervangen. 

Krabpalen voor grote katten

Heb je een main coon? Of een ander groot ras. Let dan goed op dat je een krabpaal hebt die stabiel op de grond staat. Anders zal de krabpaal tijdens het krabben bewegen/schuiven waardoor je kat niet goed zijn nagels kan krabben. 

 

 

Terug naar blog